Ντενίζ Βεβζήογλου

Η παγίδα του ανικανοποίητου

Η παγίδα του ανικανοποίητου

Ντενίζ Βεβζήογλου

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/psychol1/public_html/my-psychologist.psychologynow.gr/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73
κοπέλα ανάμεσα σε φυτά με λευκή μπλούζα
Image credit: Brooke Cagle / unsplash.com

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/psychol1/public_html/my-psychologist.psychologynow.gr/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73

«Ποτέ δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος» - «Πρέπει να είμαι ο καλύτερος σε ότι και αν κάνω και προσπαθώ όλα να βρίσκονται σε απόλυτη τάξη στη ζωή μου. Αγωνίζομαι για να το κάνω αλλά τίποτα από όσα κάνω δεν είναι αρκετά καλό».


«Σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να τα πάω καλύτερα και να φτάσω στο επιθυμητό αποτέλεσμα ώστε να καταφέρω να αντλήσω ικανοποίηση από αυτό που κάνω. Διαρκώς όμως νιώθω ότι έχω να κάνω τόσα πολλά που δεν μπορώ να χαλαρώσω, να αφεθώ και να απολαύσω τα πιο απλά καθημερινά πράγματα. Είμαι πολύ ανταγωνιστικός και η υγεία μου έχει κλονιστεί επειδή υποβάλλω τον εαυτό μου σε μεγάλο άγχος. Οι προσωπικές μου σχέσεις περνάνε συχνά κρίση και δεν είναι αρκετά ικανοποιητικές επειδή πιέζω πολύ τον εαυτό μου και πολλές φορές καταλήγω να γίνομαι πολύ πιεστικός, επικριτικός με τους άλλους γεγονός που οδηγεί σε συγκρούσεις και εντάσεις. Κάνω έντονη κριτική για τα λάθη των άλλων αλλά και των δικών μου».

Αυτές είναι κάποιες από τις σκέψεις που κάνει ένα άτομο με το αίσθημα του ανικανοποίητου. Είναι μια παγίδα που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι της σύγχρονης κοινωνίας μας έρχονται να αντιμετωπίσουν.

Γιατί όμως θεωρείται παγίδα και τι το χαρακτηρίζει;

Το αναφέρω ως παγίδα γιατί τις περισσότερες φορές ζούμε στον φαύλο κύκλο αυτής της κατάστασης χωρίς να το αντιλαμβάνομαστε και να το θεωρούμε φυσιολογικό που συμβαίνει. Το κυρίαρχο συναίσθημα που χαρακτηρίζει τα άτομα με το αίσθημα του ανικανοποιήτου είναι η πίεση.

Πιστεύουν ότι με το διαρκή αγώνα θα φθάσουν σε μια κατάσταση τελειότητας. Δεν θεωρούν τους εαυτούς τους πραγματικά πετυχημένους παρ’όλα αυτά όμως νιώθουν πως βελτιώνονται, πως πλησιάζουν τον στόχο τους και αυτό το αίσθημα τους κρατά σε εγρήγορση. Βλέπουν ένα τέλος στην πορεία τους όπου τελικά θα μπορέσουν να απολαύσουν τη ζωή. Ζουν με την φαντασίωση ενός μελλοντικού χρόνου στο οποίο θα απελευθερωθούν. Αυτή η καταστάση ηρεμίας όμως που ελπίζουν να βρουν στο τέλος του αγώνα τους δεν έρχεται ποτέ.

Αλλά ακόμη και να ερχόταν θα έβρισκαν κάτι άλλο στο οποίο έπρεπε να ανταποκριθούν. Κατά βάθος νιώθουν άνετα μόνο όταν παλεύουν για κάτι. Μπορεί να μην είναι ευτυχισμένοι αλλά ζουν μια οικεία κατάσταση. Η ζωή και η καθημερινότητα τους καταλήγει να είναι ένας ασταμάτητος αγώνας για επιτυχία, θέτουν συνεχώς στόχους με σκοπό να αντλήσουν την ικανοποίηση αλλά ποτέ τελικά δεν το καταφέρνουν. Ο θυμός, η απογοήτευση και η ανηδονία είναι ένα από τα βασικά συστατικά που προκύπτουν τις περισσότερες φορές.


Διαβάστε σχετικά: Η σχέση με τον εαυτό μας αποτελεί τη πιο βασική και καθοριστική σχέση της ζωής μας


Ποιες είναι όμως οι αιτίες που κρύβονται πίσω από όλο αυτό;

Ξεκινάει από την παιδική ηλικία, που θεωρείται η βάση για την δημιουργία γερών θεμελίων από τους περισσότερους ειδικούς. Οι εκδήλωση αγάπης από τους γονείς απέναντι στα παιδιά τους εξαρτάται από το βαθμό ανταπόκρισης που είχαν τα παιδιά στα υψηλά τους στάνταρ.

Η παγίδα του ανικανοποίητου αναπτύχθηκε σαν ένα μέσο αναπλήρωσης των συναισθημάτων μειονεκτικότητας, χαμηλής αυτοεκτίμησης, του κοινωνικού αποκλεισμού, της στέρησης. Ο ένας ή και οι δυο γονείς κατέκριναν το παιδί όταν δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα υψηλά τους στάνταρ.

Το να έχει μεγαλώσει κάποιος σε μια οικογένεια που η προσφορά αγάπης γίνεται κάτω από συγκεριμένες προυποθέσεις, αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία δημιουργίας του αισθήματος ανικανοποίητου. Όταν οι γονείς δείχνουν στοργή, τρυφερότητα, επιδοκιμασία ή ενδιαφέρον στα παιδιά τους μόνο όταν αυτά έχουν ανταπεξέλθει επαρκές σε κάτι ή όταν η συμπεριφορά τους είναι «τέλεια», αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε μια συνεχή πάλη για την απόκτηση της εικονικής ικανοποίησης.

Φυσικά αυτός δεν είναι μονόδρομος με αδιέξοδο. Με την συνειδητοποίηση έρχεται και το πρώτο βήμα για την αλλαγή η οποία είναι η αναγνώριση, δηλαδή ποια είναι η πηγή του προβλήματος και οι επιρροές του στην ψυχολογία μας, στην καθημερινότητα μας αλλά και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Ακολουθεί η κινητοποίηση και η δράση ώστε να υπάρξει βελτίωση και αλλαγή. Όλοι αξίζουμε να απολαμβάνουμε τις επιτυχίες μας, να δεχόμαστε αγάπη επειδή το αξίζουμε άνευ όρων.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/psychol1/public_html/my-psychologist.psychologynow.gr/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73

Βρείτε μας στα...