PsychologyNow Team

Συνέντευξη Κατερίνα Αθανασίου: "Η αναζήτηση και κατάκτηση της προσωπικής ευτυχίας μέσα από το αφήγημα του οικογενειακού «επιχειρηματικού» πλαισίου"

Συνέντευξη Κατερίνα Αθανασίου: "Η αναζήτηση και κατάκτηση της προσωπικής ευτυχίας μέσα από το αφήγημα του οικογενειακού «επιχειρηματικού» πλαισίου"

PsychologyNow Team

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/psychol1/public_html/my-psychologist.psychologynow.gr/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/psychol1/public_html/my-psychologist.psychologynow.gr/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73

Η Κατερίνα Αθανασίου, Συστημική- Οικογενειακή Θεραπεύτρια με ειδίκευση στα Ανθρώπινα Συστήματα, τόσο στον οικογενειακό και διαπροσωπικό τομέα όσο και στο ευρύτερο πεδίο των επιχειρήσεων, παρουσιάζει τα νέα βήματα του Κέντρου Συστημικής Θεραπείας και Συμβουλευτικής με έδρα την Αθήνα και μιλά στο PsychologyΝow.gr για την αναζήτηση και κατάκτηση της προσωπικής ευτυχίας μέσα από το αφήγημα του οικογενειακού «επιχειρηματικού» πλαισίου.


Από το βιογραφικό σας διακρίνει κανείς την πολυεπίπεδη και πολύχρονη ενασχόλησή σας με τον χώρο της ψυχολογίας. Πείτε μας κάποια πράγματα για την εκπαίδευσή σας και τη στάση σας ως ψυχοθεραπεύτρια, καθώς και για τον συνδυασμό των προσεγγίσεων που εφαρμόζετε.

Ξεκίνησα την καριέρα μου σπουδάζοντας Διοίκηση Επιχειρήσεων, σε όλα τα ακαδημαϊκά επίπεδα και εργάστηκα τόσο σε πολυεθνικές όσο και ελληνικές διαφημιστικές εταιρίες, γεγονός που μου έδωσε μια πολύ καλή, εκ των έσω, οπτική των εργασιακών συστημάτων, αλλά και του οικονομικού γίγνεσθαι, ως θεμέλιου λίθου της κοινωνίας. Οι κοινωνίες από την άλλη προχωράνε πάντα μπροστά, όσο και αν αρκετοί θέλουν να μιλάνε για «οπισθογύρισμα».

Αυτό είναι κάτι το αδύνατο. Βασιζόμενοι στη γνωστή φράση του Ηράκλειτου «Τα πάντα ρει», που ισχύει και ισχύει ανά τους αιώνες, καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα δεν μπορούν ποτέ να είναι το ίδια με εχθές, ούτε καν με το προηγούμενο δευτερόλεπτο. Η κατάσταση διαρκούς αλλαγής είναι κάτι το φυσικό και το αναμενόμενο. Στην φύση άλλωστε δεν υπάρχει ακινησία, αλλά μια διαρκής κίνηση, ροή και κατ’ επέκταση αλλαγή.

Έτσι, στην επαγγελματική μου πορεία συναντήθηκα με ένα πρωτότυπο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων σε παιδιά πρώιμης ηλικίας (3-10 ετών). Το 2004 έφερα στην Ελλάδα, το πρόγραμμα FasTracKids και ίδρυσα το Starkids, μια επιχείρηση με προγράμματα ενδυνάμωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για παιδιά (2004-2016).

SynenteuksKaterAthan e2v

Η ενασχόλησή μου ως Master Franchisor για την Ελλάδα και την Κύπρο και η ανάπτυξη ενός τέτοιου μεγάλου Project στα ελληνικά δεδομένα, με έφερε σε επαφή με εκατοντάδες παιδιά και γονείς, σχολεία και εκπαιδευτικές δομές, σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η εμπειρία της εκπαίδευσης χαρισματικών και όχι μόνο παιδιών, αλλά και της κατάρτισης εκπαιδευτικών και επιχειρηματιών, σε ένα πολύ διαφορετικό «ανοιχτό» σύστημα μάθησης, μου χάρισε μια εξαιρετική εμπειρία στο χώρο της δημιουργικής εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων. Μιλάμε για κοινωνικές δεξιότητες, όπως: η ενεργητική ακρόαση, η συναισθηματική νοημοσύνη, η επίλυση προβλημάτων, η αποτελεσματική επικοινωνία, η κριτική και η δημιουργική σκέψη, κλπ.

Δεξιότητες που αργότερα ως θεραπεύτρια, κατανόησα πόσο σημαντική κατάκτηση και εφόδιο είναι και για τους ενήλικες. Τότε βέβαια, δεν ήξερα ακόμη ότι ήμουν ήδη Συστημική σύμβουλος, αφού εφάρμοζα ασυνείδητα, πολλές από τις αρχές της Συστημικής προσέγγισης στην εκπαίδευση αυτή.

Έτσι, στην πορεία, γεννήθηκε η ανάγκη μου για περαιτέρω σπουδές στο χώρο της Συμβουλευτικής και αργότερα της Ψυχοθεραπείας.

Μεγάλο ρόλο έπαιξαν βέβαια οι καταβολές μου, αφού γαλουχήθηκα μέσα στη Συστημική Σκέψη και εκπαίδευση, από την μητέρα μου, Βάσω Παπαδιώτη Αθανασίου, επίσης Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Παν/μιο Ιωαννίνων και τον παιδαγωγό πατέρα μου, Λεωνίδα Αθανασίου, επίσης ακαδημαϊκό «δάσκαλο», όπως του αρέσει να αυτοαποκαλείται. Οφείλω και στους δύο πολλά, για το ότι βρίσκομαι εδώ σήμερα, έστω και αν η διαδρομή μου ήταν από διαφορετικό δρόμο.

Ομολογώ πάντως, ότι προσπάθησα πολύ να αποφύγω να ακολουθήσω τον «δικό τους δρόμο». Όμως τελικά κάπου εκεί κοντά πήγα… Το «μήλο δεν έπεσε ακριβώς κάτω από την μηλιά» αλλά εντάξει, λίγο παραπέρα, όπως λέμε και στις Συμβουλευτική Οικογενειακών Επιχειρήσεων.

Προσωπικά πιστεύω ότι αξίζει να είμαστε ανοιχτοί σε ότι δουλεύει ατομικά για τον καθένα, πέρα από τις αυστηρές θέσεις που ορίζει μία σχολή ή μια προσέγγιση, αρκεί αυτό να γίνεται με υπευθυνότητα και γνώση. Η εμπειρία μου από διαφορετικούς κλάδους εκπαίδευσης, μου φάνηκε πολύ χρήσιμη στο επίπεδο αυτό.

Το 2010, η μητέρα μου Βάσω Αθανασίου, μαζί με άλλους αξιόλογους συνεργάτες της, ίδρυσε το Κέντρο Συστημικής Θεραπείας και Συμβουλευτικής (ΚΕΣΥΘΕΣ) στα Ιωάννινα. Από το 2016, όπου έγινα πιστοποιημένο μέλος της EFTA (European Family Therapy Association), αποφάσισα να είμαι πια ενεργό μέλος αυτής της επιχείρησης, με κύριο αντικείμενο την εκπαίδευση και κατάρτιση συμβούλων και θεραπευτών στο χώρο της Ψυχικής υγείας και ειδικότερα της Οικογενειακής Θεραπείας.

Σήμερα, έχω κυρίως την Διοικητική και οργανωτική ευθύνη, ως Πρόεδρος του Κε.Συ.Θε.Σ, πλαισιωμένη από μια εξαιρετική ομάδα συνεργατών που διψούν για μάθηση, εξέλιξη και προσφορά στην κοινότητα των ειδικών και εν δυνάμει ειδικών ψυχικής υγείας.

Το ΚΕΣΥΘΕΣ είναι ένα κέντρο με πολύπλευρη δράση στο χώρο της ψυχικής υγείας. Πείτε μας λίγα λόγια για τη δομή και τη λειτουργία του, καθώς και το δικό σας ρόλο σε αυτό.

Βασικός πυλώνας του ΚΕΣΥΘΕΣ, είναι η προσφορά του 4ετούς εκπαιδευτικού προγράμματος ειδίκευσης στη Συστημική Θεραπεία. Η κα Βάσω Παπαδιώτη, η οποία ξεκίνησε την πορεία του κέντρου, φύτεψε τον σπόρο και το μεράκι της για την οικογενειακή θεραπεία στην Ελλάδα, μετά από τις δικές της επιστημονικές αναζητήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η εμπειρία της σε συνεργασία με πανεπιστημιακού επιπέδου κέντρα μελέτης οικογένειας στο Colorado των Η.Π.Α και σε κλινικές του Λονδίνου, σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία της ως καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και ως οικογενειακή θεραπεύτρια τα τελευταία 15 χρόνια, είναι εχέγγυα για την άριστη ακαδημαϊκή γνώση, αλλά και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος κατάρτισης για ειδικούς ψυχικής υγείας.

SynenteuksKaterAthan ban1

Από εκείνη λάβαμε τις αρχές της οικογενειακής θεραπείας, τις οποίες, μαζί με τους υπόλοιπους συνεργάτες του κέντρου, ως επόμενη γενιά θεραπευτών, εμπλουτίζουμε και εξελίσσουμε με εφαρμογές και σε άλλα ανθρώπινα συστήματα όπως, το σύγχρονο wellbeing και ο κόσμος των επιχειρήσεων.

Η επιστημονική μας ομάδα συμπεριλαμβάνει αξιόλογους θεραπευτές του χώρου. Η δική μου ενασχόληση στο Κε.Συ.Θε.Σ., αφορά όπως προανέφερα, κυρίως το Διοικητικό κομμάτι και το τμήμα ανάπτυξης της εταιρίας, με νέες συνεργασίες και συνέργειες. Άλλωστε αυτή είναι και η βάση της Συστημικής πρακτικής, γιατί ότι δεν εξελίσσεται πεθαίνει.

Παράλληλα, ασκώ το λειτούργημα του Συστημικού Ψυχοθεραπευτή και Mindset Motivator, μέσα από το ιδιωτικό μου γραφείο στο Μαρούσι και Online.

Τι νέο ξεκινάτε τώρα στο Κέντρο Συστημικής Θεραπείας και Συμβουλευτικής;

Έχουμε πρόσφατα επεκτείνει την δραστηριότητα του κέντρου με την παροχή του εκπαιδευτικού προγράμματος ειδίκευσης στην Οικογενειακή Θεραπεία και στην Αθήνα.

Παρά τα όσα αρνητικά βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας, ο κορονοϊός φαίνεται να λειτούργησε ως αφορμή για την άρση του γεωγραφικού περιορισμού στην εκπαίδευση. Το «μεγάλο χωριό» του διαδικτύου, είναι ένας κοινός τόπος συνάντησης, με βάση τα ενδιαφέροντα και το συνταίριασμα των ιδεών και όχι με βάση την γεωγραφική θέση του καθενός, που κατά τη γνώμη μου απέκλειε μέχρι χθες πολύ κόσμο από την γνώση.

Η ανάγκη αυτή, έκανε την παρέα του ΚΕΣΥΘΕΣ να μεγαλώνει και να εμπλουτίζεται με αξιόλογους επαγγελματίες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με τους οποίους, όταν με το καλό επιτρέψουν οι συνθήκες να ανταμώσουμε ξανά από κοντά, θα συναντιόμαστε και στην Αθήνα.

Η έδρα μας εδώ στην Αθήνα, βρίσκεται πλέον στο Impact Hub Athens, ένα φιλόξενο χώρο στην καρδιά της Αθήνας, στου Ψυρρή, που λειτουργεί με την λογική του οικοσυστήματος. Μια κοινή φιλοσοφία με την δική μας, πραγματικά συστημική, ως ένα συνεχώς αναμορφούμενο κοινωνικό δίκτυο ανταλλαγής και συνάντησης ιδεών.

SynenteuksKaterAthan e4

Τον Μάρτιο, ξεκινάει ο νέος κύκλος της ONLINE εκπαίδευσης στην Οικογενειακή Συστημική Θεραπεία, για υποψήφιους ειδικούς ψυχικής υγείας, από διάφορους κλάδους των ανθρωπιστικών σπουδών. Οι συναντήσεις μας, αργότερα, θα γίνονται ένα ΣΚ το μήνα, σε Αθήνα και Ιωάννινα αντίστοιχα.

Είμαστε ανοιχτοί λοιπόν σε αιτήσεις από νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα, αλλά και να προσφέρουν τις γνώσεις τους, μέσα από το δίκτυο ανθρώπων και δράσεων του ΚΕΣΥΘΕΣ. Άλλωστε σύντομα σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε νέες συνεργασίες για μονοετή προγράμματα και Online trainings που θα παρέχουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Παρατηρώ από την προσωπική σας ιστοσελίδα ότι εσείς, πέρα από την ατομική ψυχοθεραπεία ασχολείστε και με το χώρο της Συμβουλευτικής σε Επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Μιλήστε μας για αυτό το πλαίσιο. Τι δυσκολίες εντοπίζετε;

Η οικογενειακή θεραπεία έχει άμεση σχέση με τις επιχειρήσεις και τον τρόπο που είναι οργανωμένες. Στην Ευρώπη και ειδικότερα στις χώρες της Μεσογείου, η οικογένεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, που το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι οικογενειακές, μπορείτε να φανταστείτε την εμπλοκή και συσχέτιση που υπάρχει ανάμεσα στα επιχειρησιακά και στα οικογενειακά συστήματα.

Οι δυσκολίες τους αφορούν κυρίως σε θέματα διαδοχής, ιεραρχίας, οριοθέτησης ανάμεσα στις σχέσεις στην οικογένεια και στις σχέσεις στην εργασία, συμμαχίες και συγκρούσεις, υποσυστήματα και υπερ-συστήματα που διαμορφώνονται για να καλύψουν συγκρουόμενες ανάγκες. Είναι θέματα, που η συστημική προσέγγιση μας δίνει πολύ δυνατά εργαλεία αφενός για να τα αναγνωρίσουμε και αφετέρου για να τα διαχειριστούμε.

Άρα η Συστημική προσέγγιση πώς αξιοποιείται στο χώρο της Εργασίας και των Επιχειρήσεων;

Τον εαυτό μας τον κουβαλάμε παντού. Ως εκ τούτου, ότι έχουμε πρωτομάθει από την οικογένειά μας, μας ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό και σε άλλα πεδία της ζωής μας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει, ή να μάθουμε να λειτουργούμε διαφορετικά φυσικά.

Μια υπόθεση η οποία επιβεβαιώνεται συχνά στα άτομα που απευθύνονται σε εμένα για υποστήριξη σε εργασιακό πλαίσιο, είναι ότι στην επιχείρηση, ή στην ομάδα που δουλεύει κάποιος τείνει να καταλαμβάνει την ίδια θέση, άρα και τον ρόλο, που είχε στο οικογενειακό του σύστημα. Ακολούθως, φαίνεται να προσαρμόζεται καλύτερα σε εργασιακά συστήματα, που μοιάζουν ή έχουν κοινά στοιχεία, με την δομή της δικής του οικογένειας καταγωγής.

Για παράδειγμα, κάποιος που έχει μεγαλώσει με έναν αυταρχικό γονέα, ενδεχομένως του είναι πιο εύκολο να αποδεχτεί ένα αυταρχικό αφεντικό, ακόμη και αν δεν συμφωνεί με αυτόν και να επιδείξει μεγαλύτερες αντοχές στις απαιτήσεις ενός τέτοιου ηγετικού ρόλου. Η Διοίκηση παίζει το ρόλο των γονέων. Οι συνάδελφοι στο ίδιο επίπεδο, τον ρόλο των αδερφών, ενώ οι προϊστάμενοι και υφιστάμενοι, έχουν τον ρόλο κοντινών συγγενών ή προσώπων αναφοράς στο οικογενειακό μας σύστημα.

Έτσι, δεν είναι σπάνιο, για παράδειγμα, κάποιος που ως παιδί είχε το ρόλο του εξισορροπιστή στην οικογένειά του, στην τωρινή ομάδα εργασίας του να έχει τον ίδιο ρόλο. Δηλαδή, είναι αυτός που θα βοηθήσει να κυλήσουν ομαλά τα πράγματα, να μειώνει τις εντάσεις, να τραβά την προσοχή από τους κινδύνους, κλπ. Έτσι κάπως δουλεύουμε με τους ανθρώπους που έρχονται για συστημική θεραπεία στο χώρο της εργασίας. Εξαρτάται φυσικά από το ζητούμενό του κάθε συμβουλευόμενου.

Ένας άλλος τομέας που οι εργαζόμενοι ζητούν υποστήριξη είναι στην καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας (Soft Skills). Η ανάγκη τους να επικοινωνήσουν θετικά και αποφασιστικά με τους άλλους, να μπορούν να επιλύουν συγκρούσεις, να διαχειρίζονται το στρες και τον χρόνο τους και να βρίσκουν την ισορροπία ανάμεσα στον επαγγελματικό τους ρόλο και την προσωπική τους ζωή.

Ειδικά τα υψηλόβαθμα στελέχη, τα οποία αισθάνονται ότι έχουν θυσιάσει πολλά, σε βάρος της προσωπικής τους ζωής, ενώ δεν βλέπουν πάντοτε την αναγνώριση που αναμένουν. Αυτό τους γεμίζει θλίψη, αγωνία, επιπρόσθετο στρες και ενίοτε φτάνουν μέχρι και στην κατάθλιψη ή το Burn out (Σύνδρομο Εξουθένωσης).

Αναζητούν λοιπόν, μαζί μου, τρόπους να εξισορροπήσουν την ζωή τους και να βάλουν πιο υγιείς βάσεις, ώστε όχι απλά να επιβιώσουν αλλά να ευτυχήσουν στη ζωή τους.

Μέσα από την εμπειρία σας αντιλαμβάνεστε αλλαγές ως προς τα αιτήματα που σας απευθύνουν ανά τα χρόνια οι άνθρωποι που έρχονται σε εσάς; Πώς αυτές οι πραγματικές αλλαγές ενσωματώνονται και υλοποιούνται μέσα από τη δουλειά σας ως θεραπεύτρια;

Η αναζήτηση νοηματοδότησης στην πολύπλοκη ζωή των ανθρώπων, είναι ένα θέμα που έρχεται ξανά και ξανά ως αίτημα στην θεραπεία.

"Δεν ξέρω τι μου φταίει και βασανίζομαι που δεν το έχω", μου ανέφερε πολύ εύστοχα, μια θεραπευόμενή μου, ως το ζητούμενο της συνάντησής μας.

Κάπως έτσι, αρκετοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε σχέσεις που δεν θέλουν αλλά δεν ξέρουν και γιατί, σε δουλειές που δεν τους ικανοποιούν, σε φιλίες επιφανειακές και άλλες δύσκολες καταστάσεις, επιβαρυντικές για την ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Προκειμένου να ρέουν τα πράγματα προς τα εκεί που θέλουμε να πάμε, απαιτείται δουλειά με τον εαυτό μας και προσπάθεια σύνδεσης, εναρμόνισης όπως λέμε, του μέσα με το έξω μας. Η εναρμόνιση (alignment) των σκέψεων, με το συναίσθημα και τα βαθύτερα θέλω μας είναι μια βασική δουλειά που κάνουμε στην ψυχοθεραπεία.

Στα επόμενα χρόνια, ο κόσμος δεν θα κινδυνεύει από κορωνοϊό, αλλά από κατάθλιψη και η τελευταία, εκτός από τις περιπτώσεις οργανικής βλάβης, είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια της έλλειψης επαφής μας με τους γύρω μας, αλλά κυρίως με τις βαθύτερες ανάγκες του εαυτού μας.

Στις μη αστικές περιοχές, οι άνθρωποι έχουν βαθιά συνείδηση της κοινότητας και προσέχουν ο ένας τον άλλον, κάτι το οποίο έχει χαθεί στην υλιστική κουλτούρα της σύγχρονης ζωής. Οι άνθρωποι δουλεύουμε σα μηχανές και τελικά γινόμαστε εμείς εξαρτήματα μιας μεγάλης μηχανής.

Στην πραγματικότητα όμως, δε μπορούμε να ξεχάσουμε αυτή τη βασική μας ανάγκη και να ζήσουμε αποσυνδεμένοι ο ένας από τον άλλον. Είμαστε αυτό που είμαστε μέσα από τους άλλους, ως ανθρωπότητα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να σταθούμε ως πλήρεις, αυτόνομες οντότητες.

Θα έλεγα λοιπόν, ότι όλο και περισσότερο η αναζήτηση της «ευτυχίας» και της σύνδεσης ως ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή, είναι αίτημα για αρκετούς ανθρώπους. Ωστόσο, στο σημείο αυτό ίσως είναι σημαντικό να σας πω ότι η «Ευτυχία» είναι μια έννοια πολύ παρεξηγημένη. Πολλοί την αναζητούν, λίγοι γνωρίζουν τι τους την προσφέρει πραγματικά. Την μπερδεύουν με την ευδαιμονία, με την ηδονή, με την επιτυχία. Σημαντικές έννοιες και αυτές, αλλά όχι απαραίτητα ταυτόσημες.

Πολλοί έρχονται επίσης για να διαχειριστούν το άγχος τους, να βρουν ξανά την χαμένη ενέργεια, την ευεξία, την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή.

Εδώ να πω ότι ο ορισμός της «Ευεξίας» που επίσημα αναφέρει ο Π.Ο.Υ. είναι, όχι μόνον η απουσία του πόνου, αλλά η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων, των χαρισμάτων και των ικανοτήτων του ατόμου. Τότε μόνο μπορείς να λες ότι είσαι πραγματικά υγιής, χαρούμενος και να αισθάνεσαι παραγωγικός άνθρωπος. Εάν πορεύεσαι για χάρη άλλων, είσαι καταδικασμένος να ζήσεις μια ζωή δυστυχισμένη.

Ακριβώς για αυτό, πιστεύω ότι η ψυχοθεραπεία, μπορεί να βοηθήσει στο άνοιγμα του ορίζοντα της ανθρώπινης ζωής και να ρίξει φως στα τυφλά σημεία που όλοι ανεξαιρέτως κουβαλάμε. Τέλος, βοηθά στην αποδέσμευση από τις δυσλειτουργικές πλευρές του παρελθόντος και την ανάδειξη νέων τρόπων ύπαρξης και σύνδεσης ως ένα πρωτότυπο, δημιουργικό, ευτυχισμένο ον.

Άρα τι χρειάζεται για να είναι κανείς υγιής τόσο εσωτερικά όσο και στις διαπροσωπικές του σχέσεις;

Πρέπει να αποδεχτούμε ότι θα πρέπει να αλλάζουμε διαρκώς, να προσαρμοζόμαστε και να συν-δημιουργούμε την πραγματικότητά μας, προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε να πάμε, για να νιώθουμε χαρούμενοι και υγιείς. Δεν έχουμε ευθύνη για το τι θα συμβεί γύρω μας, αλλά έχουμε το 100% της ευθύνης του πώς θα αντιδράσουμε ή καλύτερα πώς θα απαντήσουμε σε ότι μας συμβαίνει.

Παράλληλα, η εστίαση στο εδώ και τώρα, μας επιτρέπει να ζούμε στο πραγματικό παρόν, αντί να σκεφτόμαστε «τι θα συνέβαινε αν….», που ουσιαστικά μας βάζει σε μια κατάσταση που είχαμε ζήσει στο παρελθόν ή που μπορεί να ζήσουμε στο (αβέβαιο) μέλλον.

Στο χώρο της εργασίας, απαιτούνται νέες δεξιότητες για να είμαστε ευέλικτοι, προσαρμοστικοί και λειτουργικοί σε όλο και περισσότερους ρόλους. Η συναισθηματική νοημοσύνη, η ανοιχτή επικοινωνία, τα σαφή μηνύματα, η εστίαση στο παρόν χωρίς σκέψη (Mindfullness), είναι μερικές από αυτές.

Σε ότι αφορά την οικογένεια, παλαιότερα, οι ρόλοι ήταν σαφώς διαχωρισμένοι και οριοθετημένοι, με βάση δημογραφικά στοιχεία, πχ φύλο, ηλικία κλπ. Πλέον μιλάμε για ισότιμες συναισθηματικές ανάγκες όλων των μελών της οικογένειας. Οι ανάγκες του μωρού μέλους, είναι το ίδιο (αν όχι περισσότερο) σημαντικές με αυτές του πατέρα ή της μητέρας. Τα παιδιά, έχουν απαιτήσεις, άποψη, γνώσεις και ανάγκες πολύ περισσότερες από ότι παλαιότερα.

Οι σύντροφοι προσφέρουν ισάξια στο σπίτι. Επομένως η ανάγκη για να βρει η οικογένεια νέα σημεία ισορροπίας και να μάθει την ανοιχτή επικοινωνία, καθίσταται ουσιαστική και απαραίτητη. Ο εγκλωβισμός σε θέσεις και ρόλους από το παρελθόν, κυρίως από την πατρική οικογένεια, είναι κάτι που παρατηρούμε ότι κρατά το άτομο δέσμιο σε παλιά μοτίβα σχέσεων, μη βοηθητικά για την ζωή που επιθυμεί να ζήσει.

SynenteuksKaterAthan e7

Οι νέες μορφές οικογένειας είναι όλο και πιο συχνά, μια καθημερινότητα. Έχουμε σημαντική αύξηση στα ζευγάρια που αποφασίζουν να μείνουν μαζί χωρίς γάμο, (με συμβόλαιο συμβίωσης ή χωρίς), με παιδιά ή χωρίς, διευρυμένες (από άλλους γάμους) οικογένειες με καλές σχέσεις, διαζευγμένοι γονείς με συν-επιμέλεια παιδιών, μονογονεϊκές οικογένειες, γάμοι ομοφύλων και τόσες άλλες νέες μορφές σχέσεων. Όλοι αυτοί οι ρόλοι, απαιτούν την εκμάθηση μιας ανοιχτής επικοινωνίας και ενός νέου, ανοιχτού τρόπου σκέψης (Open Mindset).

Πώς αυτό εφαρμόζεται λοιπόν στο γραφείου ενός ψυχοθεραπευτή, αλλά και στον επιχειρηματικό χώρο;

Η χρήση πολλών τεχνικών και μοντέλων από την Συστημική Θεραπεία, όπως η αφηγηματική θεραπεία, η θεραπεία με εστίαση στη λύση, η διαλογική προσέγγιση εαυτού, η ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων, η παρατήρηση των θέσεων αντίληψης είναι μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε.

Επιπλέον, πιο υπερβατικές έννοιες, όπως η θετική σκέψη, ο διαλογισμός, ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός, βοηθάνε στην κινητοποίηση του υποσυνειδήτου και έρχονται να ανοίξουν νέους ορίζοντες και μια πιο θετική στάση ζωής (Positive Mindset). Στην πραγματικότητα, μαθαίνουμε στους ανθρώπους, να συνειδητοποιούν τις επιλογές τους και να τις εναρμονίζουν με το σώμα και το πνεύμα τους. Τους βοηθάμε να κάνουν συνειδητές επιλογές και να αλλάζουν τις γνωσίες, τις πεποιθήσεις και τα μοτίβα από το παρελθόν που δεν είναι λειτουργικά πλέον.

SynenteuksKaterAthan e5

Στο χώρο των επιχειρήσεων, ευέλικτοι οργανισμοί και επιχειρήσεις, απαιτούν ευέλικτα μυαλά εργαζομένων. Υγιείς οργανισμοί αποτελούνται από υγιή στελέχη. Το wellbeing των εργαζόμενων, έρχεται και αντανακλά το wellbeing της επιχείρησης. Όσο πιο γρήγορα το κατανοήσουν και επενδύσουν σε αυτό οι σύγχρονοι επιχειρηματίες, τόσο πιο γρήγορα θα περάσουν την επιχείρηση τους στο επόμενο στάδιο επιτυχίας και εξέλιξης.

Γρήγορη προσαρμοστικότητα, ευελιξία στον τρόπο σκέψης, άριστες δεξιότητες επικοινωνίας, ανθεκτικότητα, αλλά και συνεργασία, ανοιχτό τρόπο σκέψης με άξονα το κοινό καλό, είναι μερικές από τις δεξιότητες που καλούνται να αναπτύξουν οι σύγχρονοι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες. Δυστυχώς βέβαια όλα αυτά δεν τα διδάσκουν σε κανένα πανεπιστήμιο ή σχολή.

Είναι γνώσεις που κανείς εσωτερικεύει μέσα από την προσωπική του εμπλοκή και εμπειρία με αυτούς τους χώρους. Επειδή οι επιχειρήσεις δεν βασίζονται στην τύχη τους, αλλά την δημιουργούν από μόνες τους, η επένδυση στην εκπαίδευση και υποστήριξη των εργαζόμενων τους είναι για εμένα μονόδρομος.

Με όλα αυτά που αναφέρετε ότι ασχολείστε, εσείς προσωπικά έχετε καταφέρει να ισορροπήστε την προσωπική με την επαγγελματική σας ζωή;

Προσωπικά ακολουθώ ένα πιο ολιστικό μοντέλο ζωής (Integrative Model of life), όπου η δουλειά μου και οι προσωπικοί μου ρόλοι, εναλλάσσονται μέσα στην ημέρα μου, με έναν τρόπο που να λειτουργεί ανάλογα με τις τρέχουσες απαιτήσεις. Για παράδειγμα, τώρα με την καραντίνα, που δουλεύω κυρίως από το σπίτι, αξιοποιώ ένα διάλλειμα μου για να φτιάξω ένα σπιτικό φαγητό για την κόρη μου, ή να βάλω ένα πλυντήριο, ή να κάνω γυμναστική, ή να πάω για περπάτημα με μια φίλη.

Έχω την δυνατότητα να ρυθμίζω το ωράριό μου βάσει των αναγκών μου και αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ελευθερίας χρόνου που εγώ προσωπικά το χρειάζομαι και το εκτιμώ πολύ. Βέβαια, κατά καιρούς δυσκολεύομαι όπως όλοι μας, ιδίως τώρα με τα συνεχόμενα Lockdown, αλλά προσπαθώ να βρίσκω πάντα δημιουργικούς τρόπους να αντιμετωπίζω τα θέματα που προκύπτουν στη ζωή μου.

Ξέρετε πιστεύω ότι πρέπει να μένουμε και λίγο ανοιχτοί στο τυχαίο και απρόοπτο της ζωής. Έχει και αυτό την ομορφιά του, ακόμη και όταν μας δυσκολεύει. Πώς αλλιώς θα έχει νόημα και ποικιλία η ζωή μας;

Πού μπορεί να σας βρει κάποιος;

Θα με βρει στο «μεγάλο χωριό» όπως λέω, στο διαδίκτυο. Η γεωγραφική εξάρτηση είναι κάτι που δεν αγαπώ. Ωστόσο, συχνά κινούμαι κάπου μεταξύ του γραφείου στο κέντρο της Αθήνας, του Αμαρουσίου και της όμορφης πόλης των Ιωαννίνων. Και όπου αλλού με πάει ο δρόμος μου στο μέλλον (μου αρέσει να αφήνω πάντα ένα παράθυρο ανοιχτό για φρέσκο αέρα…)!!

Μέσα από το Κε.Συ.Θε.Σ, διοργανώνουμε συχνά σεμινάρια και ομάδες προσωπικής ανάπτυξης για ειδικούς ψυχικής υγείας, άλλους εργαζόμενους και ιδιώτες, διαδικτυακά και δια ζώσης.

Με την ομάδα συνεργατών μου, προσφέρουμε επίσης σε εταιρίες διαλέξεις έμπνευσης (Inspirational talks) και εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, με βάση τις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού τους και των ανώτερων στελεχών διοίκησης.

Στο website μου, θα βρείτε επίσης, μια ευρεία γκάμα Online Υπηρεσιών ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης, οι οποίες μπορούν να προσφερθούν και δια ζώσης, σε όποιον το επιθυμεί, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Μερικές από τις πρωτότυπες υπηρεσίες μας είναι:

  • Online Ψυχομετρικά τεστ για ιδιώτες και ομάδες προσωπικού σε εταιρίες.
  • Best of Me 5 / 10: Συνεδρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων επικοινωνίας και soft skills.
  • Ready to Fly: Προετοιμασία συνέντευξης και αλλαγής καριέρας.
  • Online Συστημική Συμβουλευτική για Στελέχη και επιχειρηματίες (Executive Business Counseling).
  • Online Employees support programs, προγράμματα ενδυνάμωσης και στήριξης εργαζομένων.
  • Webinars για ιδιώτες και ειδικούς ψυχικής υγείας.
  • Wellness Retreats: Συνδυασμός προγραμμάτων ευεξίας και εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού.

SynenteuksKaterAthan ban2

Κατά καιρούς, διοργανώνουμε κοινωφελείς δράσεις, για ομάδες πληθυσμού που το έχουν ανάγκη. Είμαστε ανοιχτοί σε νέους συνεργάτες και υποψήφιους που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τις δράσεις μας και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 215 215 1946, Kesythes@gmail.com, drkatherineathanasiou@gmail.com

www.drkatherineathanasiou.com, www.kesythes.gr

Σας ευχαριστώ πολύ για την πολύ όμορφη συνέντευξη!

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/psychol1/public_html/my-psychologist.psychologynow.gr/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73

Βρείτε μας στα...