PsychologyNow Team

Πώς να βγούμε από μια κακή διάθεση

Πώς να βγούμε από μια κακή διάθεση

PsychologyNow Team

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/psychol1/public_html/my-psychologist.psychologynow.gr/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73
γυναίκα σκέφτεται πως να βγει από μια κακή διάθεση
Image credit: Jurica Koletić / unsplash.com

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/psychol1/public_html/my-psychologist.psychologynow.gr/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73

Ο καλύτερος τρόπος για να βγούμε από μία κακή διάθεση είναι να κατανοήσουμε τον λόγο που αισθανόμαστε πεσμένοι ψυχολογικά.


Όλοι μας βιώνουμε κακές διαθέσεις και που εν τέλει, συνερχόμαστε από αυτές. Ο κύριος λόγος για τον οποίο αντιμετωπίζουμε πρόβλημα να βγούμε γρήγορα από αυτές, είναι επειδή δεν μπορούμε να απαλλαχτούμε από μια κακή διάθεση αν δεν γνωρίζουμε τι την προκαλεί.

Την επόμενη φορά που θα έχετε κακή διάθεση, μην περιμένετε μέχρι να γίνει χειρότερη. Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, και το πιο σημαντικό είναι να καταλάβετε τι την πυροδοτεί.

Ακολουθούν δέκα κοινές αιτίες κακών διαθέσεων και τι μπορείτε να κάνετε για να τις αποβάλλετε.

1. Ενοχή

Το αίσθημα ακόμα και της ήπιας ενοχής μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη διάθεσή σας. Το να έχετε ξεχάσει τα γενέθλια κάποιου κοντινού προσώπου, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα ακόμα κι αν έχετε ζητήσει συγγνώμη (αλλά σίγουρα αισθάνεστε χειρότερα αν δεν ζητήσετε συγγνώμη). Ο καλύτερος τρόπος για να επιλύσετε τα ενοχλητικά συναισθήματα είναι να εξιλεωθείτε για τις πράξεις σας.

Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε άσχημα για τα γενέθλια που ξεχάσατε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να στείλετε μια χαριτωμένη και αστεία κάρτα απολογίας, μια ηλεκτρονική κάρτα ή ένα μικρό δώρο. Το άλλο πρόσωπο θα εκτιμήσει τη χειρονομία σας και εσείς θα αισθανθείτε καλύτερα μόλις κάνετε κλικ στο πεδίο «αποστολή».

2. Μικρές απορρίψεις

Οι απορρίψεις αποτελούν ένα εξαιρετικά κοινό συναισθηματικό τραύμα, ειδικά στην εποχή των κοινωνικών δικτύων. Όταν δημοσιεύετε τις εικόνες των διακοπών σας στο Facebook ή το Instagram και κανείς δεν πατάει «Μου αρέσει», αυτό μπορεί να σας ενοχλήσει. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν γνωρίζετε τις περιστάσεις, είναι σημαντικό να μην το παίρνετε προσωπικά.

Πολλοί συχνά τσεκάρουν τους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων εν κινήσει: Ενώ περιμένουν τον ανελκυστήρα ή το γιατρό, όταν κολλήσουν σε ένα φανάρι ή όταν καθυστερήσουν σε μια συνάντηση ή όταν βρίσκονται στο μετρό. Εάν κάποιο κοντινό σας πρόσωπο δεν έχει απαντήσει, μπορείτε να υποθέσετε ότι ήταν πολύ απασχολημένος/η και να του στείλετε ένα μήνυμα ζητώντας του να ρίξει μια ματιά στις φωτογραφίες σας αν ανυπομονείτε να τις μοιραστείτε μαζί του ή να πάρετε την ανταπόκριση που θέλετε.


Διαβάστε σχετικά: Είναι βοηθητικό να ενημερώνουμε τους γύρω μας όταν έχουμε κακή διάθεση


3. Εκκρεμή καθήκοντα

Οι νοητικές λίστες μπορεί να υπάρχουν στο πίσω μέρος του μυαλού μας, να μας βασανίζουν και να ρίχνουν τη διάθεσή μας. Αλλά δεν χρειάζεται να ολοκληρώσετε κάθε εργασία που υπάρχει σε εκκρεμότητα για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η δημιουργία ενός σχεδίου διαχείρισης εργασιών είναι αρκετή για να εξαλείψει την «ψυχική γκρίνια» και να βελτιώσει τη διάθεσή σας. Επομένως, αποφασίστε πότε θα εκτελέσετε την εργασία, ορίστε μια υπενθύμιση στο κινητό σας ή τοποθετήστε ένα post-it και δείτε τη διάθεσή σας να ανεβαίνει.

4. Υπερανάλυση

Πολλοί από εμάς μπορούν να κολλήσουν αναπαράγοντας αγχωτικές σκηνές που συνέβησαν ημέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες πριν. Όταν μια αγχωτική ταινία μικρού μήκους συνεχίζει να παίζει στο πίσω μέρος του μυαλού σας, χρησιμοποιήστε τεχνικές απόσπασης της προσοχής για να μειώσετε την ένταση και τη συχνότητα της.

Μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και δύο λεπτά απόσπασης της προσοχής όπως λύνοντας ένα σταυρόλεξο ή παίζοντας Candy Crush ή Sudoku, αρκούν για να διακόψουν την δυσάρεστη σκέψη και να αποκαταστήσετε τη διάθεσή σας.

5. Να έχετε μία μέρα χαμηλής αυτοεκτίμησης

Μερικές φορές απλά ξυπνάμε και νιώθουμε άσχημα για τον εαυτό μας, χωρίς κάποιο προφανή λόγο. Η αυτοεκτίμησή μας τείνει να παρουσιάζει διακυμάνσεις, αλλά είναι επίσης σημαντικό να την υποστηρίζουμε όταν είναι χαμηλή. Επομένως, όταν η αυτοεκτίμησή σας είναι σε ύφεση, κάντε κάτι που θα σας κάνει να αισθανθείτε καλά για τον εαυτό σας.

Γυμναστείτε για να απελευθερώσετε μερικές ενδορφίνες, φορέστε κάτι που σας κάνει να νιώθετε καλά, προγραμματίστε κάτι που ανυπομονείτε να κάνετε ή καλέστε κάποιο πρόσωπο που πραγματικά σας εκτιμά και σας κάνει να αισθάνεστε καλά για αυτό που είστε.

6. Ο φόβος της αποτυχίας

Μπορούμε να ανησυχούμε για έναν επερχόμενο μαραθώνιο, μια παρουσίαση στη δουλειά μας ή μια σημαντική εξέταση, ημέρες ή και εβδομάδες πριν. Για να ξεφύγετε από αυτή την εμμονή, επικεντρωθείτε σε πράγματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας:

Βελτίωση της εργασίας σας, δημιουργώντας υποστήριξη μεταξύ συναδέλφων, υποστηρίζοντας και ενθαρρύνοντας το έργο τους (που θα τους κάνει πιο πιθανό να σας στηρίξουν) ή ένα λεπτομερές πρόγραμμα μελέτης μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί ο φόβος της αποτυχίας και οι κακές διαθέσεις που συνδέονται με αυτή.

7. Το αίσθημα αποσύνδεσης

Μπορούμε να εγκλωβιστούμε στη ζωή μας παραμελώντας τις συναισθηματικές και κοινωνικές μας ανάγκες και να αρχίσουμε να αισθανόμαστε αποσυνδεδεμένοι από τους ανθρώπους γύρω μας. Για να ξεπεράσετε αυτό το συναίσθημα, τηλεφωνήστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα ή κάντε ένα διάλειμμα και παίξτε με το κατοικίδιο ζώο σας. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι ακόμη και σύντομες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας.

8. Να είστε εγκλωβισμένοι σε μικρές ενοχλήσεις

Οι πολυάσχολες ζωές μας χαρακτηρίζονται από μικρές ενοχλήσεις: Εσφαλμένες χρεώσεις σε λογαριασμούς τηλεφώνου, η καλωδιακή δεν παίζει, το αυτοκίνητο χαλάει, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν υπερβολικές και να καταστρέψουν τη διάθεσή μας. Για να επαναφέρετε την καλή σας διάθεση, δείτε τα πράγματα από διαφορετική οπτική και θυμηθείτε τη μεγάλη εικόνα. Χρησιμοποιήστε την ερώτηση τους ενός έτους: Είναι κάτι που θα θυμάστε σε ένα χρόνο;

Εάν όχι, δεν αξίζει να νιώθετε τόσο ενοχλημένοι. Για να εξισορροπήσετε τη διάθεσή σας, κάντε μια γρήγορη άσκηση ευγνωμοσύνης: Κάντε μια λίστα με 5 πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες και τα οποία έχουν πραγματική σημασία για εσάς: Τα παιδιά σας είναι υγιή, έχετε μία καλή δουλειά, έχετε φίλους που σας στηρίζουν κ.λπ.


Διαβάστε σχετικά: Η σύνδεση της διάθεσης και της διατροφικής συμπεριφοράς


9. Η πείνα

Αυτό είναι αρκετά προφανές, αλλά είναι εκπληκτικό το πόσο συχνά ξεχνάμε να το σκεφτούμε. Η πείνα επηρεάζει τη διάθεσή μας πολύ περισσότερο από ό, τι έχουμε την τάση να συνειδητοποιούμε. Αν έχει περάσει ώρα από το τελευταίο σας γεύμα, μπορείτε να φάτε ένα σνακ.

10. Εξάντληση

Η εξάντληση εμπίπτει στην προφανή, αλλά συχνά παραμελημένη κατηγορία. Δεν γκρινιάζουν μόνο τα παιδιά όταν είναι κουρασμένα. Όταν δεν έχουμε επαρκή ύπνο, αυτό επηρεάζει σημαντικά τη σκέψη, τη δημιουργικότητά μας και ιδιαίτερα τη γενική μας διάθεση. Εάν μπορείτε, πάρτε ένα δεκαπεντάλεπτο ύπνο ενέργειας. Ακόμη και ένας σύντομος υπνάκος μπορεί να είναι αρκετός για να επαναφορτίσει τις μπαταρίες σας και να σας βγάλει από τη μελαγχολία.


Πηγή: psychologytoday.com
Απόδοση-Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/psychol1/public_html/my-psychologist.psychologynow.gr/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73

Βρείτε μας στα...