Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/psychol1/public_html/my-psychologist.psychologynow.gr/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73
Είναι δυνατόν να αποκωδικοποιήσουμε τα συναισθήματα μας από τις κινήσεις μας;
Πώς μπορούν να μελετηθούν τα συναισθήματα "απ' έξω" με τη χρήση εμπειρικών μεθόδων; Για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, μια μεγάλη διεθνής και διεπιστημονική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, ανέπτυξε μια ολοκληρωμένη επιστημονική μεθοδολογία.
Χρησιμοποιώντας καλλιτεχνικά και ψηφιακά μέσα, όπως η τεχνολογία καταγραφής κίνησης, οι ερευνητές ανέπτυξαν το λογισμικό EMOKINE για τη μέτρηση των αντικειμενικών κινηματικών χαρακτηριστικών των κινήσεων που εκφράζουν συναισθήματα. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Behavior Research Methods.
Η ομάδα έβαλε μία επαγγελματία χορεύτρια να επαναλάβει σύντομες χορογραφίες μπροστά σε μια πράσινη οθόνη. Της ζητήθηκε να εκφράσει διαφορετικά συναισθήματα μέσω των κινήσεών της: θυμό, ικανοποίηση, φόβο, ευτυχία, ουδετερότητα και θλίψη. Για να καταγράψουν τις κινήσεις του χορού ως "δεδομένα", οι επιστήμονες βούτηξαν στην τεχνολογική δεξαμενή του φορέα τους. Η χορεύτρια φορούσε μια στολή καταγραφής κίνησης ολόκληρου του σώματος από την XSENS, εξοπλισμένη με συνολικά 17 εξαιρετικά ευαίσθητους αισθητήρες.
Σε συνδυασμό με μια κινηματογραφική κάμερα, οι δυναμικές κινήσεις του σώματος μετρήθηκαν και καταγράφηκαν. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξήγαγαν τα αντικειμενικά κινηματικά χαρακτηριστικά (κινητικές παράμετροι) και προγραμμάτισαν το λογισμικό EMOKINE, το οποίο παρέχει αυτές τις κινητικές παραμέτρους από σύνολα δεδομένων με το πάτημα ενός κουμπιού.
Διαβάστε σχετικά: Γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να αποδεχτούμε τα αρνητικά συναισθήματα;
Παρακολούθησαν μέσω υπολογιστή την κίνηση ολόκληρου του σώματος
Συνολικά 32 στατιστικά στοιχεία από 12 παραμέτρους κίνησης συγκεντρώθηκαν και εξήχθησαν από ένα πιλοτικό σύνολο δεδομένων χορού. Οι κινηματικές παράμετροι που καταγράφηκαν ήταν, για παράδειγμα, η ταχύτητα, η επιτάχυνση ή η σύσπαση των άκρων.
Εντοπίσαμε 12 κινηματικά χαρακτηριστικά των συναισθηματικών κινήσεων ολόκληρου του σώματος που έχουν συζητηθεί ξεχωριστά στη βιβλιογραφία σχετικά με προηγούμενες έρευνες. Στη συνέχεια τα εξάγουμε όλα αυτά από ένα και το αυτό σύνολο δεδομένων και στη συνέχεια τροφοδοτήσαμε τα χαρακτηριστικά στο λογισμικό EMOKINE, αναφέρει η πρώτη συγγραφέας Τζούλια Κρίστενσεν.
Η παρακολούθηση της κίνησης έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τομείς τα τελευταία χρόνια, επειδή η αντικειμενική καταγραφή των παραμέτρων της κίνησης μπορεί να δώσει πληροφορίες για τις προθέσεις, τα συναισθήματα και την ψυχική κατάσταση των ανθρώπων. Ωστόσο, αυτή η έρευνα απαιτεί μια μεθοδολογία βασισμένη στη θεωρία, ώστε να μπορούν να εξαχθούν ουσιαστικά συμπεράσματα από τα καταγεγραμμένα δεδομένα.
Η εργασία αυτή δείχνει πώς η καλλιτεχνική πρακτική, η ψυχολογία και η επιστήμη των υπολογιστών μπορούν να συνεργαστούν με ιδανικό τρόπο για την ανάπτυξη μεθόδων μελέτης της ανθρώπινης νόησης, υποστηρίζουν οι συγγραφείς.
Το πακέτο λογισμικού ανοικτού κώδικα
Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα ότι το λογισμικό EMOKINE, το οποίο διατίθεται ελεύθερα στο ZENODO και στο GitHub και μπορεί να προσαρμοστεί σε άλλα συστήματα καταγραφής κίνησης με μικρές τροποποιήσεις, θα χρησιμοποιηθεί στην πειραματική ψυχολογία, στη συναισθηματική νευροεπιστήμη και στην όραση υπολογιστών -ιδιαίτερα στην ανάλυση οπτικών μέσων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, έναν κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει στους υπολογιστές και τα συστήματα να εξάγουν σημαντικές πληροφορίες από ψηφιακές εικόνες, βίντεο και άλλες οπτικές εισροές.
Το EMOKINE θα βοηθήσει τους επιστήμονες να απαντήσουν σε ερευνητικά ερωτήματα σχετικά με το πώς οι κινηματικές παράμετροι των κινήσεων ολόκληρου του σώματος μεταφέρουν στον παρατηρητή διαφορετικές προθέσεις, συναισθήματα και καταστάσεις του νου.
Έρευνα: Julia F. Christensen et al, EMOKINE: A software package and computational framework for scaling up the creation of highly controlled emotional full-body movement datasets, Behavior Research Methods (2024).
Απόδοση - Επιμέλεια: PsycholgyNow.gr
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*
Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/psychol1/public_html/my-psychologist.psychologynow.gr/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73