Αφήνοντας πίσω την ενοχοποίηση προς τους γονείς, επιλέγουμε τη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε

Χάρης Πίσχος

Αφήνοντας πίσω την ενοχοποίηση προς τους γονείς, επιλέγουμε τη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε

Χάρης Πίσχος

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/psychol1/public_html/my-psychologist.psychologynow.gr/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73
Μία γυναίκα που κολυμπάει
Image credit: Haley Phelps / unsplash.com

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/psychol1/public_html/my-psychologist.psychologynow.gr/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73

Σε όλες τις ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, φθάνουμε σε ένα κομβικό σημείο: στη σχέση των θεραπευομένων με τους γονείς τους.


Είναι η στιγμή της διεργασίας που υπαρξιακές διαδρομές, σκέψεις, συναισθήματα, ψυχικές δυσκολίες και εμπειρίες συνδέονται σε μία φανερή πλέον πορεία. Η ψυχική συμπτωματολογία πηγάζει από διαταραγμένες διαπροσωπικές σχέσεις και ειδικά από τις πρωταρχικές που είναι οι γονεϊκές.

Η βουτιά στο παρελθόν γίνεται πάντα μαζί με τον θεραπευόμενο, με ασφάλεια και μέσα στο προστατευμένο περιβάλλον της θεραπείας. Οι θησαυροί που αντλούμε είναι πολύτιμοι και θα εξηγήσουν συμπεριφορές και συναισθήματα του σήμερα. Η επίγνωση των γονεϊκών σχέσεων γίνεται φανερός σύμμαχος στην επίλυση του γόρδιου δεσμού της τωρινής πραγματικότητας.

Η περιγραφή των σχέσεων των θεραπευόμενων με τους γονείς τους, ξεκινά σχηματικά, απλοϊκά, φοβισμένα, άψυχα, άνευρα, με χαμόγελο και απορία για τους λόγους που ιχνηλατώ στα, μέχρι τώρα, ανεξερεύνητα ή βαθιά κρυμμένα μονοπάτια των γονεϊκών σχέσεων. Δεν χρειάζονται παρά λίγες συνεδρίες ώσπου να διαπιστώσουν και οι ίδιοι την τρομακτική επίδραση που έχουν οι γονείς τους στην παρούσα συμπεριφορά τους.

Το πρωταρχικό συναίσθημα της απορίας, ακολουθείται από το φόβο όταν αναγνωρίζεται η δυναμική που έχουν οι συμπεριφορές των γονέων στους ίδιους τους θεραπευόμενους. Ο φόβος μεταλλάσεται σε θυμό, τόσος πολύς θυμός για τις γονεϊκές συμπεριφορές, που κάνει τους ανθρώπους μπροστά μου να κλειδώνουν. Μετά θυματοποιούνται, κατηγορούν τη «μοίρα» τους ή επιτίθενται και κατηγορούν τους γονείς τους.

Όποια και να είναι η αντίδραση, η αφετηρία είναι η ίδια: μία ενοχή που καθορίζει τη ζωή τους. Η διαπίστωση ακόμη πιο δύσκολη: δε μπορεί αυτοί οι άνθρωποι (γονείς) που με αγαπούν τόσο πολύ να μου έχουν μεταδώσει τέτοιες συμπεριφορές. Άρα δεν με αγαπούν όσο νόμιζα. Αν οι θεραπευόμενοι είναι και οι ίδιοι γονείς, τότε ανησυχούν ακόμη περισσότερο για τον αντίκτυπο που (θα) έχει η δική τους συμπεριφορά στα παιδιά τους.

Τα συναισθήματα της επίγνωσης

Το κυρίαρχο συναίσθημα που νιώθουν οι θεραπευόμενοι για την ψυχολογική δυσκολία που φέρνουν στο ψυχοθεραπευτή: ενοχή. Όταν διακρίνουν την επίδραση της σχέσης με τους γονείς τους στο εδώ και τώρα: θυμός. Η ενοχή στρέφεται προς τον εαυτό τους, έχουν κάνει κάτι κακό, δεν αντέχεται και τριγυρίζει σαν ερινύα.

Πρέπει να την ξεφορτωθούν από μέσα τους. Εύκολα τη ρίχνουν στους γονείς τους, κατηγορώντας τους για τα τωρινά παθήματά τους, για συμβιβασμούς που έκαναν, για λανθασμένες επιλογές και συντρόφους. Θυμός. Εκείνοι φταίνε για όλα αυτά που περνάω εγώ τώρα!

Όμως και αυτή η αντίδραση είναι κληρονομική και αυτοματοποιημένη χωρίς να το καταλαβαίνουν. Και οι γονείς τους κάπως έτσι έμπαιναν να κατηγορήσουν τους δικούς τους γονείς για τις δυσκολίες της ζωής τους. Δυστυχώς, οι γονείς τότε έχασαν την ευκαιρία να κάνουν κάτι για αυτό, ας μην την χάσουν και τα παιδιά τους.

Σε αυτό το σημείο συνειδητοποίησης, ρωτώ πάντα τους θεραπευόμενους μου: πέρασες το μισό της ζωής σου, ζώντας μία ζωή που σου έχουν ‘επιβάλλει’ άλλοι, θέλεις να περάσεις και το υπόλοιπο της κατηγορώντας τους για αυτό; Τώρα μπορούν να ακούσουν.

Το βάρος της ενοχής που ρίχνουν οι γονείς στους θεραπευόμενους, αποκτά ισχύ όταν οι ενήλικες θεραπευόμενοι διαπαραγματεύονται να βγουν από τον παιδικό τους ρόλο. Για ένα παιδί, πάντα θα φταίει ο γονιός και εκείνο δεν θα έχει ποτέ ευθύνη.


Διαβάστε σχετικά: Τελικά φταίνε για όλα οι γονείς;


Οι επιλογές

Ο θεραπευόμενος φτάνει λοιπόν μπροστά από ένα δρόμο με δύο επιλογές: να περπατήσει τον αρχικά ανοιχτό δρόμο της αποποίησης των ευθυνών και των κατηγοριών προς τους γονείς που στη συνέχεια στενεύει επικίνδυνα με επαναλαμβανόμενες και ανεξήγητες αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές ή να επιλέξει τον αρχικά δύσβατο και τρομακτικό δρόμο της συνειδητοποίησης της δικής του ευθύνης, αναγνωρίζοντας την ομορφιά της λύτρωσης που ανοίγεται μπροστά του; Στην πρώτη επιλογή, χάνουν όλοι, στη δεύτερη κερδίζουν όλοι και οι μελλοντικές γενιές.

«Γιατί ο πατέρας/η μητέρα μου μου συμπεριφέρθηκε έτσι τότε;» - «Ποιος φταίει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζω τώρα;» - «Γιατί να συγχωρήσω τους γονείς μου αφού φταίνε;» - «Ποια διαφορετική πορεία θα είχε πάρει η ζωή μου αν οι γονείς μας γνώριζαν τί έπρεπε να κάνουν και πώς να αντιδράσουν;». Η απάντηση δεν είναι εύκολη, όμως υπάρχει για όποιον επιθυμεί να στηρίξει την επιλογή του.

Τα τρία συστατικά της εγκατάλειψης της ενοχοποίησης των γονέων

Θέλει τόλμη και ασφάλεια να αφήσεις την ενοχοποίηση. Η απάντηση έρχεται πάντα από την επιθυμία να οδηγήσει κανείς τη ζωή του και από τη μοναδικότητα που θέλει να διακρίνει μέσα του. Προσπαθώ να φέρω στο προσκήνιο την κατανόηση.

Κατανόηση των συναισθημάτων και των συμπεριφορών των γονιών και αναγνώριση ότι έκαναν μόνο ότι ήταν «προγραμματισμένοι» να κάνουν από τους δικούς τους γονείς. Οι συναισθηματικός οικογενειακός χάρτης ξεδιπλώνεται μπροστά τους. Σχέσεις, συνθήκες, μετακινήσεις, αστικοποίησης, οικογένειες, σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από την πραγματικότητά μας. Οι θεραπευόμενοι πλέον, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τι έχει συμβεί και γιατί έχουν οδηγηθεί στις τωρινές δυσκολίες... δεν μπορούν πλέον να βάζουν το κεφάλι τους στην άμμο. Η ενήλικη γνώση της θεραπευτικής διεργασίας βοηθά να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και ενισχύει την κατανόηση, που με τη σειρά της, οδηγεί στη συμπόνοια και τη συγχώρεση για αυτούς τους ανθρώπους.

Συμπόνοια, σημαίνει πονώ μαζί με τους άλλους, κατανοώ τον πόνο τους και μοιράζομαι τα συναισθήματά μου για αυτό που περνούν. Οι θεραπευόμενοι μαθαίνουν στην ενσυναίσθηση, να βλέπουν μέσα από τα μάτια των γονιών τους, το δικό τους οικογενειακό τους δράμα. Τις κακουχίες που πέρασαν, τους αυστηρούς και τιμωρητικούς γονείς, το ξύλο που έφαγαν, τις στερήσεις, τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες, τα απωθημένα, τα ανείπωτα μυστικά... δύσκολα και τραυματικά για όλη την οικογένεια, μέσα σε ζόρικες προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις.

Η συμπόνοια ανοίγει το δρόμο για τη συγχώρεση και η συγχώρεση είναι η πόρτα για την αλλαγή. Συγχωρώ, το λέει και η λέξη, συν-χωρώ: ο θεραπευόμενος επιτρέπει σε διαφορετικές φωνές να μπουν και να χωρέσουν στο χώρο του. Ακούει πλέον τις φωνές αυτές στο δικό του πλαίσιο, εκεί που έχει βάλει τους δικούς του όρους και κανόνες. Εκεί που πλέον έχει επιλέξει να είναι μοναδικός, συμπαγής, ολοκληρωμένος.

Οι φωνές αυτές αντηχούν εντολές, αξίες και συμπεριφορές, όμως περνούν μέσα από το φίλτρο της αυτογνωσίας. Ο θεραπευόμενος συγχωρεί τους γονείς του, αφήνει πίσω ό,τι τον τραυματίζει και προχωρά στην παραγωγή της δικής του μοναδικής ύπαρξης. Οι γονείς θα θυμώσουν, θα νιώσουν προδομένοι, θα κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν στο δικό τους πλαίσιο τα παιδιά. Όμως η συνεπής στάση του θεραπευόμενου θα βοηθήσει και στη δική του αλλαγή.

Στη θεραπεία, συνηθίζουμε να παίρνουμε το αγκάθι από την ψυχή του ανθρώπου και να το αντικαθιστούμε με ένα λουλούδι. Έτσι, και με τις γονεϊκές υιοθετημένες δυσλειτουργικές αξίες: δεν τις αφαιρούμε ποτέ από τον θεραπευόμενο χωρίς να τις αντικαταστήσουμε με λειτουργικές.

Όταν το καταφέρνουμε, απομακρύνεται από τα γονεϊκά μοτίβα που προσφέρουν βόλεμα, έχει κατακτήσει την ελευθερία και μπορεί να κοιτάξει τους γονείς του στα μάτια και να τους πει: Ναι, έχετε κάνει λάθη αλλά δεν σας κατηγορώ για αυτό. Σας αγαπώ για ό,τι μου έχετε δώσει και πλέον επιλέγω να ζήσω τη δική μου ζωή.

Έτσι πλέον, προχωρά με επίγνωση αυτών και τη γνώση ότι δεν προδίδει κανένα γονιό αν επιλέξει να ζήσει όπως εκείνος θέλει. Τη ζωή θα τη ζήσει εκείνος για τον ίδιο και όχι εκείνος μέσω εντολών άλλων. Θα μάθει από τα λάθη του αλλά και από τις επιτυχίες του.

Όλοι θα ήμασταν πολύ πιο ψυχικά υγιείς και πιο ευτυχισμένοι αν αφήναμε να φύγει αυτή η εμμονή με την ενοχή, συνειδητοποιώντας ότι ναι, κάθε ανθρώπινο ον έχει μια παιδική ηλικία που ζει μέσα σε αυτή και έχει βαθιά επίδραση με το ποιος είναι ως ενήλικας.

Η αναγνώριση της παιδικής σας ηλικίας δεν σας απαλλάσσει από την ευθύνη για την ενήλικη ζωή σας. Αντίθετα. Σας ελευθερώνει για να αναλάβετε την ευθύνη της δικής σας ζωής.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/psychol1/public_html/my-psychologist.psychologynow.gr/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73

Σχόλια (9)


  • avatar
    2

    Ανώνυμος

    δυστυχως αυτοι οι γονεις αντιστέκονται με ολες τους τις δυναμεις και αφιερωνουν το υπολοιπο της ζωης τους στο να καταστρεφουν ότι προσπαθει το παιδι τους,ακομη και αν κανει ψυχοθεραπεια,η οποια σαφως και είναι επωδυνη και δαπανηρη
  • avatar
    0

    ΒΛΑΧΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Συνοψίζωντας τα παραπάνω οδηγούμαστε στο συμπέρασμα οτι σχέσεις γονέων-παιδιών είναι ένας φαύλος κύκλος που μεταφέρεται απο γενιά σε γενιά.Η γνώση και η εμπειρία που κουβαλούν οι γονείς ποτέ δε θα καταφέρει να καρπωθεί στη ζωή των παιδιών όσο η δυναμική του χάσματος θα υφίσταται.Και εκεί δημιουργείται ενα μικρό ή αναλόγως μεγάλο κενό αίσθημα ανεπάρκειας απο τα παιδιά προς τους γονείς τους-Εξαρτάται πόσο δουλεύει πάντα ο γονιός με το παιδί του αλλά και με τον ΕΑΥΤΟ του πρωτίστως-.Είμαστε άνθρωποι γονείς που επίσης εξελισσόμαστε στο χρόνο αποκτώντας ολοένα περισσότερη γνώση και εμπειρία.Είναι και τα παιδιά μας αντίστοιχα ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ που συμπορεύονται δίπλα μας.Και τα δύο σκέλη(παιδιά - γονείς) επιδιώκουν την ομαλή συμπόρευση και τη χαρά που προσφέρει η οικογενειακή θαλπωρή.Και επειδή συνειδητά (πολλές φορές όχι) ,στους γονείς έγκειται η επιλογή της οικογενειακής κατάστασης,αυτοί φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για ομαλή συμπόρευση και ακολούθως ισορροπημένων,ψυχικά υγειή ανθρώπων(τέκνα) στη κοινωνία,ώστε ως ενίληκες να δημιουργήσουν τη δική τους ζωή.Όσο βέβαια είναι εφικτό το ιδανικό μοντέλο της παραπάνω ιδανικής κατάστασης που ο γονέας συνειδητοποιεί ότι το να αναλαμβάνεις αυτόν τον ρόλο είναι μια τέχνη και όχι κάτι που προκύπτει τυχαία,έτσι νομίζω θα πρέπει να πορεύεται μέχρι το πέρας του ρόλου του.Και όπου τέχνη ίσον ΑΡΕΤΕΣ.Η Ελευθερία και η Αγάπη είναι οι μεγαλύτερες που υπάρχουν και με γνόμωνα αυτές μπορούμε να ζήσουμε ευτυχισμένα.Αυτές οφείλουν οι γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους πρώτα και ας αφήσουν τις αξίες τα ήθη και την εμπεριστατωμένη γνώση για τη δική τους παρελθοντική ζωή,Ούτως ή άλλως αυτά καθρεπτίζονται στα πρόσωπα των γονιών και τα παιδιά - σφουγγάρια μετουσιώνουν αυτό που χρειάζονται και με το ένστικτο της επιβίωσης προχωρούν πατώντας γερά στα δικά τους πόδια χαράσοντας τη δική τους ζωή.
  • avatar
    1

    ανώνυμη

    Συνοψίζωντας τα παραπάνω οδηγούμαστε στο συμπέρασμα οτι σχέσεις γονέων-παιδιών είναι ένας φαύλος κύκλος που μεταφέρεται απο γενιά σε γενιά.Η γνώση και η εμπειρία που κουβαλούν οι γονείς ποτέ δε θα καταφέρει να καρπωθεί στη ζωή των παιδιών όσο η δυναμική του χάσματος θα υφίσταται.Και εκεί δημιουργείται ενα μικρό ή αναλόγως μεγάλο κενό αίσθημα ανεπάρκειας απο τα παιδιά προς τους γονείς τους-Εξαρτάται πόσο δουλεύει πάντα ο γονιός με το παιδί του αλλά και με τον ΕΑΥΤΟ του πρωτίστως-.Είμαστε άνθρωποι γονείς που επίσης εξελισσόμαστε στο χρόνο αποκτώντας ολοένα περισσότερη γνώση και εμπειρία.Είναι και τα παιδιά μας αντίστοιχα ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ που συμπορεύονται δίπλα μας.Και τα δύο σκέλη(παιδιά - γονείς) επιδιώκουν την ομαλή συμπόρευση και τη χαρά που προσφέρει η οικογενειακή θαλπωρή.Και επειδή συνειδητά (πολλές φορές όχι) ,στους γονείς έγκειται η επιλογή της οικογενειακής κατάστασης,αυτοί φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για ομαλή συμπόρευση και ακολούθως ισορροπημένων,ψυχικά υγειή ανθρώπων(τέκνα) στη κοινωνία,ώστε ως ενίληκες να δημιουργήσουν τη δική τους ζωή.Όσο βέβαια είναι εφικτό το ιδανικό μοντέλο της παραπάνω ιδανικής κατάστασης που ο γονέας συνειδητοποιεί ότι το να αναλαμβάνεις αυτόν τον ρόλο είναι μια τέχνη και όχι κάτι που προκύπτει τυχαία,έτσι νομίζω θα πρέπει να πορεύεται μέχρι το πέρας του ρόλου του.Και όπου τέχνη ίσον ΑΡΕΤΕΣ.Η Ελευθερία και η Αγάπη είναι οι μεγαλύτερες που υπάρχουν και με γνόμωνα αυτές μπορούμε να ζήσουμε ευτυχισμένα.Αυτές οφείλουν οι γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους πρώτα και ας αφήσουν τις αξίες τα ήθη και την εμπεριστατωμένη γνώση για τη δική τους παρελθοντική ζωή,Ούτως ή άλλως αυτά καθρεπτίζονται στα πρόσωπα των γονιών και τα παιδιά - σφουγγάρια μετουσιώνουν αυτό που χρειάζονται και με το ένστικτο της επιβίωσης προχωρούν πατώντας γερά στα δικά τους πόδια χαράσοντας τη δική τους ζωή.
  • avatar
    1

    Ανωνυμος

    Χαιρεται,
    Θα ηθελα παρα αυτα που αναφερθηκαν στο αρθρο, τι γινεται οταν σε μια οικογενεια υπαρχει η συνεχης ενταση, καβγαδες καθημερινοι, ξυλο και φωνες; πως μπορουν αυτα τα παιδια να ζησουν χωρις να εχουν προβληματα; πως αυτοι οι ανθρωποι αφου κλεινονται τοσο στον εαυτο τους μπορουν να εχουν μια υγιης σχεση μεταξυ τους;
    Και πως αυτος ο φοβος που ζει μεσα τους για χρονια να μπορει να τους εγκαταλειψει;
  • avatar
    0

    Ανώνυμος

    Καταπληκτικο!Σας ευχαριστουμε πολυ.Συνεχιζεται να γραφεται....

    Βαλεντινα, ΑΘηνα
  • avatar
    14

    Ανώνυμος

    Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Θα ήθελα όμως να σταθώ στις δηλητηριασμένες σχέσεις μεταξύ των γονέων και των ενηλίκων πια παιδιών τους. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να τηρηθεί μια συνεπής στάση απέναντι στους γονείς από το "παιδί", οι γονείς συχνά δεν αλλάζουν ούτε συμπεριφορά ούτε στάση - αρνητική. Αυτό, θεωρώ ότι συμβαίνει, διότι οι γονείς πιστεύουν ότι έκαναν κάτι καλύτερο για τα παιδιά τους σε σχέση με εκείνα που έκαναν οι δικοί τους γονείς για αυτούς, όμως εξακολουθούν να θεωρούν ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος. Αν τα παιδιά τους δεν ακολουθούν τον τρόπο ζωής που οι γονείς τους "δίδαξαν", οι τελευταίοι νιώθουν αποτυχημένοι, εκνευρίζονται και μεταφέρουν την ευθύνη της υποτιθέμενης αποτυχίας τους στα παιδιά τους. Αρνούνται κατ' επανάληψη ότι το παιδί τους δύναται να γνωρίζει καλύτερα από εκείνους. Ίσως φαινομενικά και περιστασιακά να δείχνουν μια αποδοχή της αντίληψης του παιδιού, αλλά δεν μπορούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα μέσα από τα μάτια του παιδιού τους γιατί πολύ απλά δεν την έχουν βιώσει. Έτσι επέρχεται μεταξύ τους διαφωνία ή σύγκρουση ιδεών. Μέσα από τη σύγκρουση δεν θα επανέλθουν οι ενοχές στο παιδί-ενήλικα; Δεν πάει πίσω το έργο του ψυχολόγου αναφορικά με τον θεραπευόμενο; Και τι γίνεται στις περιπτώσεις που εν μέσω οικονομικής κρίσης οι περισσότεροι ενήλικες υποβοηθούνται μερικώς ή και πλήρως από τους γονείς τους; Πόσο συνεπής μπορεί να διατηρηθεί η στάση τους; Πιστεύω ότι οι γονείς είναι εκείνοι που χρήζουν περισσότερο θεραπείας παρά τα παιδιά - θεραπευόμενοι. Δυστυχώς δεν υπάρχει μέριμνα ώστε μόλις κάποιος γίνεται γονέας να υποχρεούται θεραπείας. Βέβαια όλα αυτά είναι προσωπικές μου απόψεις μιας και δεν είμαι ψυχολόγος αλλά τα παραπάνω ερωτήματα με προβληματίζουν εδώ και χρόνια.
  • avatar
    1

    Νέλλη

    Καταπληκτικό άρθρο. Η ενοχή ειναι ένα συναίσθημα βαρύ. Ισχύει σε όλες τις σχέσεις. Και στις αδελφικές. Εάν το βγάλεις απο επάνω σου θα ελευθερωθείς ανεξαρτητου αποτελέσματος με το άλλο πρόσωπο. Εάν το αφήσεις μέσα σου θα ειναι παντα στο ασυνείδητο.
  • avatar
    0

    Χριστίνα Γρ.

    Καταπληκτικό άρθρο! Ειμαι ψυχοθεραπεύτρια και συμπορεύομαι και εγω στο ταξίδι τους στο παρελθόν....Συμφωνώ απόλυτα με όσα διάβασα!
  • avatar
    26

    Ανώνυμος

    Εξαιρετικό άρθρο. Θα ήθελα ωστόσο να εκφράσω την γνώμη μου τονίζοντας ότι δεν είμαι ειδικός.

    Υπάρχουν άτομα που έχουν κάνει αυτό που ακριβώς περιγράφετε , έγιναν κύριοι του δικού τους χρόνου και χώρου , της δικής τους ζωής συνειδητά και με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.Το πρόβλημα που έχουμε εδώ είναι το εξής.
    Είναι άλλο πράγμα να αντιμετωπίζω ορθά την ζωή λόγω σωστού βιωματικού - συναισθηματικού υποβάθρου που χτίστηκε σαφώς κατά την παιδική ηλικία από τους γονείς και είναι άλλο πράγμα να αντιμετωπίζω σωστά την ζωή , πλέον μετά από μία ανελέητη μάχη των συναισθημάτων μου με την λογική και (αναγκαία)επικράτηση της τελευταίας .

    Κύριο γνώρισμα(κατ εμέ) των βασανισμένων από τους γονείς , ανθρώπων , που ορθοπόδησαν , είναι η επισκίαση της ύπαρξής τους από την λογική.Έτσι έχω γνωρίσει άντρα που φαινόταν ότι ποτέ του δεν θα έκανε σχέση , δεν θα παντρευόταν , δεν θα έκανε παιδιά , να μου λέει το εξής .
    "Ζω την ευτυχία του γάμου μέσα από τα μάτια της γυναίκας μου , μέσα από το χαμόγελό της , μεταδίδω στα παιδιά μου την χαρά που μου διδάσκουν τα ίδια ... εγώ τα μιμούμαι , δεν μιμούνται αυτά εμένα "

    Σαφέστατα θα είναι εξαιρετικός γονιός , σαφέστατα καλός θα είναι καλός σύντροφος , σαφέστατα επίσης θα αξιοποιήσει σωστά ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου του. Ποτέ όμως δεν θα γίνει ο άντρας που έχει ένα ολοκληρωμένο συναισθηματικά κόσμο γιατί του το στέρησε σαν βιωματική πληροφορία ο πατέρας και η μητέρα του. Θα ήταν σωστό να πω ότι βιάστηκαν τα πιο ευαίσθητα χαρακτηριστικά της ψυχής του με απίστευτη μανία από δύο ανθρώπους που ουσιαστικά στα μάτια των παιδιών τους είδαν και πολέμησαν τους μεγαλύτερους , για αυτούς , εχθρούς.

    Ο κακός γονέας είναι ένας μπαλτάς για την ψυχή ... και δυστυχώς σε χειρότερες περιπτώσεις για το ίδιο το σώμα ...
    Να αναφέρω εδώ περιπτώσεις που σίγουρα θα ξέρετε και εσείς με μανάδες που έκαναν συστηματική ζημιά στα γεννητικά όργανα των αγοριών τους , με πατεράδες που άγγιζαν σεξουαλικά τις κόρες τους κτλ κτλ ... και δυστυχώς αυτές οι περιπτώσεις ΔΕΝ είναι λίγες στην Ελληνική οικογένεια... Καταλαβαίνουμε τους γονιούς μέσα σε δευτερόλεπτα από μια σύντομη επίσκεψη μέσα στο σπίτι τους.Εκεί φαίνεται αμέσως , αν σέβονται τα παιδιά τους , αν τα αγαπάνε , αν τους δίνουν αξία μπροστά σε ξένους , αν τα θεωρούν πολύτιμα , αν τον χώρο του σπιτιού και κατεπέκταση όλη την βιοπάλη τους την έκαναν για αυτά ή απλά για να ολοκληρώσουν την κοινωνική τους εικόνα.Τα περισσότερα ζευγάρια ΔΕΝ κάνουν για γονείς , 3 στα 10 μπορούν στοιχειωδώς να είναι σωστοί σύντροφοι , ίσως και λιγότερο.
    Επανερχόμενος στο θέμα κακός γονιός = μπαλτάς για την ψυχή , θέλω να πω πως μια ακραία παρομοίωση των επιπτώσεων κακών γονιών στα παιδιά θα ήταν η εξής. Σαν μπαλτάς ο κακός γονιός θα σου κόψει ενδεχομένως την ουρά , ένα πόδι , το ένα σου φτερό , θα σε κάνει άσχημο και δυσλειτουργικό ψυχικά... η μόνη επιλογή σου ,σαν ενήλικας ,είναι να πεις ότι δεν πειράζει να σκεφτείς με την λογική και να πεις ότι τώρα που είμαι μεγάλος η αναπηρία μου δεν φαίνεται , θα βάλω ψεύτικο μέλος , θα βάλω μια μάσκα στα σημεία που με χαράξανε , θα βάλω ένα ψεύτικο φτερό ... στο κάτω κάτω ποιος έμαθε να πετάει ;;; και πάει λέγοντας.

    Νομίζω ότι είναι τίμιο να προσγειώνουμε έναν βασανισμένο συναισθηματικά άνθρωπο , μόνο το μυαλό και η λογική δεν βιάζονται εύκολα και αποτελούν τα όπλα του στα οποία μπορεί να στηριχθεί, ίσως τα παιδιά του να πάνε καλύτερα και τότε ... ΝΑΙ ... θα ανακουφιστεί αρκετά...
Σχολιάζετε σαν

Comments powered by CComment

Βρείτε μας στα...