PsychologyNow Team

Ένα πρόγραμμα φωνητικής τεχνητής νοημοσύνης παρέχει ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους

Ένα πρόγραμμα φωνητικής τεχνητής νοημοσύνης παρέχει ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους

PsychologyNow Team

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/psychol1/public_html/my-psychologist.psychologynow.gr/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73
γυναίκα χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα φωνητικής τεχνητής νοημοσύνης
Image credit: yanalya / freepik.com

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/psychol1/public_html/my-psychologist.psychologynow.gr/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιεί τη συμπεριφορική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση για την επίλυση προβλημάτων στο άγχος και στην κατάθλιψη.


Καθώς οι περιορισμένοι κλινικοί πόροι δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τα αυξημένα ποσοστά ψυχικών ασθενειών, οι τεχνολογικές λύσεις θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση των λιστών αναμονής και των ανισοτήτων στην πρόσβαση στη θεραπεία. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν τροφοδοτήσει το ενδιαφέρον για τη χρήση των chatbots και των εικονικών βοηθών για τη θεραπεία της ψυχικής ασθένειας.

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, με συνεργάτες στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, διαπιστώνει ότι μια εφαρμογή φωνητικού βοηθού τεχνητής νοημοσύνης που παρέχει μια μορφή ψυχοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με ήπια κατάθλιψη και άγχος. Το άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο Translational Psychiatry, αναφέρει αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα μαζί με βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους μετά τη χρήση της φωνητικής βοηθού τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάζεται Lumen, για οκτώ συνεδρίες θεραπείας της προσέγγισης επίλυσης προβλημάτων.

Τα αποτελέσματα αυτής της πιλοτικής μελέτης, της πρώτης που δοκιμάζει έναν εικονικό προπονητή με φωνητική τεχνολογία AI για συμπεριφορική θεραπεία, προσφέρουν ενθαρρυντικά στοιχεία ότι η εικονική θεραπεία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην κάλυψη των κενών στην ψυχική υγεία, δήλωσε ο συν-πρώτος συγγραφέας Dr. Olusola A. Ajilore.

Είχαμε μια απίστευτη έκρηξη των αναγκών, ειδικά μετά το COVID, με την εκτίναξη των ποσοστών άγχους και κατάθλιψης και την έλλειψη αρκετών επαγγελματιών, δήλωσε ο Ajilore, καθηγητής ψυχιατρικής στο UIC. Αυτού του είδους η τεχνολογία μπορεί να χρησιμεύσει ως γέφυρα. Δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την παραδοσιακή θεραπεία, αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα πριν κάποιος αναζητήσει θεραπεία.

Οι ερευνητές άρχισαν το 2020 να αναπτύσσουν έναν coach τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία Lumen για τη θεραπεία του ήπιου έως μέτριου άγχους και της κατάθλιψης. Το Lumen, το οποίο λειτουργεί ως ικανότητα της εφαρμογής Amazon Alexa, παρέχει τεκμηριωμένη θεραπεία επίλυσης προβλημάτων, η οποία βοηθά τους ασθενείς να αναπτύξουν θετική νοοτροπία και δεξιότητες για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων που προκαλούν συναισθηματική δυσφορία.

Πρόκειται για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται για τα προβλήματα και τον τρόπο αντιμετώπισής τους και δεν είναι συναισθηματικά καταβεβλημένοι, δήλωσαν οι ερευνητές. Είναι μια ρεαλιστική θεραπεία συμπεριφοράς, καθοδηγούμενη από τον ασθενή που έχει εδραιωθεί, γεγονός που την καθιστά κατάλληλη με τη χρήση τεχνολογίας που βασίζεται στη φωνή.

Αφού ανέπτυξαν το Lumen με τους συναδέλφους τους στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον του Σεντ Λούις και στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, οι ερευνητές προσέλαβαν 63 ασθενείς για μια πιλοτική μελέτη της επίδρασής του στα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους και στη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που προηγουμένως είχε αποδειχθεί ότι σχετίζονται με τα οφέλη της θεραπείας επίλυσης προβλημάτων. Τα δύο τρίτα των ασθενών χρησιμοποίησαν το Lumen σε ένα iPad που παρείχε η μελέτη για οκτώ συνεδρίες θεραπείας επίλυσης προβλημάτων, ενώ οι υπόλοιποι αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε καμία παρέμβαση.


Διαβάστε σχετικά: Κατάθλιψη – Κάποια χαρακτηριστικά


Μετά την παρέμβαση, η ομάδα Lumen παρουσίασε μειωμένες βαθμολογίες για την κατάθλιψη, το άγχος και την ψυχολογική δυσφορία σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Η ομάδα Lumen παρουσίασε επίσης βελτιώσεις στις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων που συσχετίστηκαν με αυξημένη δραστηριότητα στον ραχιαίο προμετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον γνωστικό έλεγχο.

Σε συνδυασμό, τα αποτελέσματα παρέχουν μια πολλά υποσχόμενη σύνδεση μεταξύ νευρολογικών και συμπεριφορικών επιδράσεων που υποστηρίζει την περαιτέρω διερεύνηση της παρέμβασης.

Με αυτή την πειραματική θεραπευτική προσέγγιση, έχετε μια ιδέα για το γιατί τα πράγματα λειτουργούν, δήλωσε ο Ajilore. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχετε μια ιδέα για το σε ποιον αυτά τα πράγματα λειτουργούν καλύτερα. Αυτοί οι νευρωνικοί στόχοι θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτης για το ποιος θα ανταποκριθεί καλύτερα με αυτό το είδος θεραπείας.

Η παρέμβαση έδειξε επίσης ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αποτελέσματα για τις γυναίκες και τους υποεκπροσωπούμενους πληθυσμούς. Η εμφάνιση αποτελεσμάτων σε αυτούς τους πληθυσμούς ήταν ικανοποιητική για τους ερευνητές, οι οποίοι σχεδίασαν και δοκίμασαν το Lumen με ανατροφοδότηση από αυτές τις ομάδες.

Εάν αυτή η μορφή θεραπείας μπορεί πράγματι να προσφέρει, όχι μόνο πρόσβαση, αλλά και μεγαλύτερα οφέλη στις εθνικές και φυλετικές μειονότητες, αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, δήλωσαν.

Ένα άλλο μάθημα αυτού του πιλοτικού προγράμματος είναι ότι αν προσπαθείτε να σχεδιάσετε μια ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας για να βοηθήσετε έναν ποικιλόμορφο πληθυσμό ασθενών, πρέπει να έχετε αυτόν τον ποικιλόμορφο πληθυσμό ασθενών να συμμετέχει στην ανάπτυξη αυτής της παρέμβασης, προκειμένου να έχουν το μέγιστο όφελος από αυτήν, δήλωσε ο Ajilore.

Βασιζόμενη στην επιτυχία της πιλοτικής μελέτης, η ερευνητική ομάδα διεξάγει τώρα μια μεγαλύτερη δοκιμή που συγκρίνει τη χρήση του Lumen τόσο με μια ομάδα ελέγχου σε λίστα αναμονής όσο και με ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία επίλυσης προβλημάτων με ανθρώπινη καθοδήγηση. Τονίζουν όμως ότι ο εικονικός coach δεν χρειάζεται να αποδίδει καλύτερα από έναν ανθρώπινο θεραπευτή για να καλύψει μια απελπιστική ανάγκη στο σύστημα ψυχικής υγείας.

Ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να σκεφτούμε για την ψηφιακή υπηρεσία ψυχικής υγείας δεν είναι ότι αυτές οι εφαρμογές θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους, αλλά μάλλον να αναγνωρίσουμε τι κενό έχουμε μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και στη συνέχεια να βρούμε νέους, αποτελεσματικούς και ασφαλείς τρόπους για να παρέχουμε θεραπείες σε άτομα που διαφορετικά δεν έχουν πρόσβαση, για να καλύψουμε αυτό το κενό, δήλωσαν. Τότε υπάρχει μεγαλύτερη ευκαιρία να σκεφτούμε πώς κατανέμουμε τους πολύ περιορισμένους πόρους μας, ώστε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε περισσότερους ασθενείς που χρειάζονται περίθαλψη.


Έρευνα: Thomas Kannampallil et al, Effects of a virtual voice-based coach delivering problem-solving treatment on emotional distress and brain function: a pilot RCT in depression and anxiety, Translational Psychiatry (2023). DOI: 10.1038/s41398-023-02462-x

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/psychol1/public_html/my-psychologist.psychologynow.gr/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73

Βρείτε μας στα...