PsychologyNow Team

Η ψυχολογική διάσταση της Ημέρας της Μητέρας

Η ψυχολογική διάσταση της Ημέρας της Μητέρας

PsychologyNow Team

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/psychol1/public_html/my-psychologist.psychologynow.gr/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73
πίνακας με μητέρα να κρατά ξαπλωμένη στην αγκαλιά της το μωρό της

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/psychol1/public_html/my-psychologist.psychologynow.gr/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73

Είτε πρόκειται για τη μητέρα, τη γιαγιά, την αγαπημένη μας θεία, τη δασκάλα ή την καλύτερη φίλη μας, οι γυναίκες της ζωής μας, μας διαμορφώνουν και μας καθορίζουν με πάρα πολλούς τρόπους. Σκεφτείτε τους τρόπους με τους οποίους η μητέρα σας και οι άλλες γυναίκες της ζωής σας, σας βοήθησαν να ανακαλύψετε ποιοι είστε και στη συνέχεια κάντε τους ένα δώρο για να τους δείξετε την ευγνωμοσύνη σας την Ημέρα της Μητέρας.


Η γιορτή της Ημέρας της Μητέρας δεν αποτελεί απλά μία ευχάριστη υπενθύμιση για να δείξουμε την εκτίμησή μας σε έναν άνθρωπο που μας αγαπά άνευ όρων αλλά έχει και σημαντικά ψυχολογικά οφέλη.

Εκδήλωση στοργής από την πρώτη κιόλας στιγμή

Ακόμη και όταν αναπτυσσόμασταν μέσα στη μήτρα της μητέρας μας, μας πρόσεχε και μας παρείχε ένα ασφαλές περιβάλλον και την τροφή που χρειαζόμασταν για να αναπτυχθούμε. Όμως η μητέρα, μας δίνει πολλά περισσότερα από ένα καλό ξεκίνημα για τη ζωή. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η συναισθηματική κατάσταση της μητέρας, μας βοηθά να καθορίσουμε τα βασικά στοιχεία της προσωπικότητάς μας.

Οι μητέρες που βιώνουν μια ήρεμη, ξεκούραστη εγκυμοσύνη τείνουν να έχουν πιο ήρεμα μωρά. Οι μητέρες που εκτίθενται σε αυξημένα επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αποκτούν μωρά που και εκείνα είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσουν άγχος αργότερα στη ζωή τους. Επομένως, από την πρώτη κιόλας στιγμή, η μητέρα, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια να προσδιορίσουμε ποιοι θα γίνουμε στη ζωή μας.

Aνατροφή και σύνδεση

Η ικανότητά μας να επικοινωνούμε με τον κόσμο γύρω μας, αρχίζει με τη σύνδεσή μας με τη μητέρα μας. Στη δεκαετία του 1950, οι ψυχολόγοι μελέτησαν τον αντίκτυπο της σχέσης μητέρας και παιδιού, εξετάζοντας πώς επηρεάζει την ικανότητα του παιδιού να σχηματίζει σταθερούς δεσμούς καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Τα παιδιά που δέχτηκαν αγάπη, ανατράφηκαν με φροντίδα, ​​ενθαρρύνθηκαν ​​και πέρασαν τη φάση ανάπτυξής τους μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, μεγάλωσαν και έγιναν υγιείς, ισορροπημένοι ενήλικες, επιδεικνύοντας αυτοπεποίθηση.

Αντίθετα, τα βρέφη που πέρασαν τη φάση ανάπτυξης τους σε περιβάλλον υψηλής πίεσης, νιώθοντας αβεβαιότητα στην ικανοποίηση των αναγκών τους, εξελίχθηκαν σε αγχώδεις ενήλικες με δυσκολία στην ανάπτυξη σημαντικών δεσμών. Στη διάρκεια των πρώτων ετών της ζωής μας, στρεφόμαστε προς τη «μαμά» για να μας διδάξει πώς να συνδεθούμε με τον κόσμο γενικότερα.

Και ενώ αυτή η αρχική σύνδεση με τη βιολογική μητέρα μας αποτελεί ένα σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας, επεκτείνεται πέρα από τη γέννηση και περιλαμβάνει και τους θετούς γονείς. Τα παιδιά με ασφαλή προσκόλληση στους γονείς τους, από τους οποίους η μητέρα παίζει συνήθως τον πιο σημαντικό ρόλο, αναπτύσσουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να γίνουν ισορροπημένοι ενήλικες.

«Φύση και ανατροφή» ταυτόχρονα

Όμως, δεν είναι μόνο η σύνδεσή μας με τη μητέρα μας που καθορίζει ποιοι είμαστε. Η Συμπεριφορική Γενετική, η θεωρία ότι κληρονομούμε ορισμένα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές από τους προγόνους μας, μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Σε αυτή τη θεωρία, οι συμπεριφοριστές υποστηρίζουν ότι αν για παράδειγμα η γιαγιά μας ήταν αγχώδης, η μητέρα μας θα είναι επίσης αγχώδης και πιθανότατα και εμείς.

Ενώ κάποιοι μπορεί να υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που ανατρέφονται από αγχώδεις μητέρες, εκδηλώνουν και αυτά με τη σειρά τους άγχος, οι μελέτες δείχνουν άλλα αποτελέσματα. Σε μια μελέτη πανομοιότυπων δίδυμων που διεξήγαγε ο ψυχολόγος Χανς Άιζενκ στη δεκαετία του 1950, διαπίστωσε ότι ακόμη και όταν πανομοιότυπα δίδυμα διαχωρίστηκαν το ένα από το άλλο, διατήρησαν πολλά από τα ίδια συναισθηματικά χαρακτηριστικά ανεξάρτητα από το πρώιμο περιβάλλον που μεγάλωσαν.

Είτε πρόκειται για το αποτέλεσμα έκθεσης σε αυξημένα επίπεδα ορμονών που σχετίζονται με το άγχος, είτε για έμφυτα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας, αυτό το δίλημμα εξακολουθεί να είναι ένα καυτό θέμα συζήτησης χωρίς όμως να υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι που μας φέρνουν στη ζωή μπορεί να καθορίζουν την πορεία μας είτε έχει να κάνει με τη «φύση ή την ανατροφή» (κληρονομικότητα ή περιβάλλον).


Διαβάστε σχετικά: Μάννα- Μητέρα – Μαμά…δια βίου ομφάλιος λώρος…


Η Ημέρα της Μητέρας αφορά όλους τους τύπους μητέρας

Ανεξάρτητα από το αν η ταυτότητά μας είναι προϊόν της γενετικής ή του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουμε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μητέρες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας. Μας παρηγορούν, μας ενθαρρύνουν, φροντίζουν για μας και μας παρέχουν ό,τι μπορούν, με περισσότερους τρόπους από ό,τι μπορούμε να κατονομάσουμε. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να μας διδάξουν τι σημαίνει να αποτελεί κάποιος μια ισχυρή, στοργική δύναμη αγάπης και υποστήριξης για όσους βρίσκονται γύρω του.

Οι μητέρες, μας διδάσκουν τόσα πολλά πράγματα. Μας μαθαίνουν αρχικά τη γλώσσα που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε, μας εκπαιδεύουν για να είμαστε διπλωματικοί και δίκαιοι και μας βοηθούν να κοιτάξουμε πέρα ​​από τον εαυτό μας, προς τον κόσμο γύρω μας. Οι μητέρες είναι εκείνες που μας δίνουν τη δύναμη και το θάρρος να αγκαλιάσουμε το μέλλον μας και να αφήσουμε το δικό αποτύπωμα στο χρόνο που ζούμε.

Οι μητέρες της ζωής μας, οι οποίες κατά παράδοση παρέχουν φροντίδα και στοργή καθώς μεγαλώνουμε, συμβάλλουν στην αυτοπεποίθηση που διαμορφώνουμε μέσα στον κόσμο. Και αν είμαστε τυχεροί, η μητέρα μας μπορεί να μας διδάξει πώς να κάνουμε το ίδιο και για τους άλλους.

Γιορτάστε τη Μητέρα που σας αγαπά

Πώς συνδέονται τα παραπάνω με την Ψυχολογία της Ημέρας της Μητέρας; Με πολλούς τρόπους. Οι μητέρες λέγεται ότι κρατούν την οικογένεια ενωμένη, αν και συχνά ο ρόλος τους υποτιμάται. Ο εορτασμός της Ημέρας της Μητέρας, αναγνωρίζοντας τη γυναίκα που μας προσφέρει τα πάντα, όχι μόνο την κάνει να νιώθει όμορφα ψυχολογικά και της ανεβάζει τη διάθεση συμβάλλει επίσης και στην ένωση της οικογένειας.

Ο εορτασμός της Ημέρας της Μητέρας μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε ποιοι θέλουμε να είμαστε ως οικογένεια και με ποιο τρόπο συνδεόνται μεταξύ τους όλα τα μέλη της οικογένειας. Η μητέρα μας είναι βέβαιο ότι σήμερα, αλλά και κάθε ημέρα, θα εκτιμήσει ακόμα και ένα μικρό δώρο που θα της προσφέρουμε.


Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/psychol1/public_html/my-psychologist.psychologynow.gr/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 73

Βρείτε μας στα...